Aloo gobi

Aloo gobi betyder direkt översatt potatis och blomkål, svårare är det inte. Det är en indisk rätt som är en av mina absoluta favoriter eftersom jag ääälskar potatis och blomkål. Den går att göra på flera olika sätt, i min kör jag på med extra mycket chili. Det kan ätas som en rätt i sig, men då brukar jag vända ner kokta kikärter för protein. Eller så serverar jag den som ett tillbehör.

Jag använder mig av hela spiskummin frön också. De ger en annan smak och blir härligt knapriga. Jag har blivit så matsnobbig att jag köper mycket hela kryddor bara för att smaken faktiskt är bättre. Och kryddorna jag köpte i Indien!? Ah! Smakar också helt annorlunda. Jaja, du behöver inte slå knut på dig för att göra den här rätten, färdigmalt går prima.

4 portioner

2 msk olivolja
2 tsk hel spiskummin
400 g fast potatis, i bitar
400 g blomkål, i små buketter
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1-2 tsk chilipulver
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk garam masala
0,5 tsk gurkmeja
1 dl vatten
2 msk riven färsk ingefära
1 grön chili, finhackad
1-2 tsk salt

Till servering
mango chutney eller tamarindchutney

1. Hetta upp oljan i en kastrull.
2. Fräs spiskumminen tills den börjar få färg och doftar härligt.
3. Vänd ner potatis, blomkål, gul lök och vitlök. Låt fräsa med i någon minut så att löken mjuknar.
4. Rör ner chilipulver, spiskummin, koriander, garam masala, gurkmeja och vatten. Blanda väl och sätt sedan på ett lock. Låt bubbla på i 10 minuter.
5. Rör ner ingefära, chili och smaksätt vid salt. Är potatisen mjuk, är aloo gobin klar!
6. Servera som den är med mango chutney eller tamarindchutney.

Läs om vår kommentarspolicy