Carbonaran som bryter alla regler (vegan)

Ibland när man veganiserar klassiker får man kommentaren: Men du kan inte kalla det där för ”XXX” för det är inte alls som originaaaalet. Carbonara är en rätt där jag bara väntar på just den kommentaren för att säga: ”Come get me!” Det är nämligen en sån klassiker som alla gör fel och som har utvecklats till ett helt eget monster (likt caesarsallad). Originalet är guanciale, äggulor, ost och svartpeppar. SVARTPEPPAR! I mängder. Carbonare kommer från det italienska kolmila och syftar på svartpepparn man har i, men hur ofta hör man någon prata om vikten av svartpeppar? Gud vad jag ramblar…haha. Så med det i bakhuvudet tänkte jag bryta ungefär 394875234 regler.

1. Jag använder rökt tofu istället för kött.
2. Linguinepasta istället för den klassiska spaghettin.
3. Havregrädde OCH yoghurt för krämigt.
4. Näringsjäst istället för ost.
5. Vitlök för att jag älskare det.
6. Chiliflakes vid servering för att boosta kicken från svartpepparn.

Jag brukar även använda vegansk parmesanost från Violife eftersom jag är besatt av den, men näringsjäst ger en härlig ostig smak och du kan ha det undangömt i skafferiet.

4 portioner

300 g rökt tofu
0,5 dl olivolja
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
2 dl yoghurt, t ex Planti Cooking Fraiche eller Oatly Turkisk
2-3 msk näringsjäst
2 msk finhackad persilja
salt
sjukt mycket svartpeppar
ev. chiliflakes

pasta för 4 personer

1. Skiva tofun tunt, enklast är att använda en osthyvel.
2. Hetta upp oljan i en kastrull. Stek sedan tofun gyllene.
3. Rör ner vitlök och låt svettas med i en minut.
4. Häll på grädde, yoghurt och näringsjäst. Smaka av med salt och generöst med svartpeppar.
5. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda sedan med såsen.
6. Strö över persilja, mer svartpeppar och eventuellt lite chiliflakes

Läs om vår kommentarspolicy