Vegansk chokladtårta

Den här chokladtårtan är extra allt. För det första har den underbart saftiga bottnar, chokladiga till max. På det en sammetslen, fluffig chokladfrosting som gör en fnittrig som ett barn. Jag tycker det är godast om du lägger ihop tårtan och låter den stå och sätta sig lite i rumstemperatur för så fort du kör in den i kylen så stelna frostingen. Med det sagt, den här tårtan dagen efter är divine för då har smakerna utvecklats. Slutsats: Ät tårtan i flera dagar på raken och du kommer att må prima!

Chokladbottnar
3,5 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
1,5 dl farinsocker
2 tsk bikarbonat
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
4,5 dl mjölk, t ex soja-, havre- eller mandelmjölk
1 dl rapsolja
2 msk kallt kaffe

Chokladfrosting
250 g mörk choklad, hackad
2 msk glukossirap
300 g mjölkfritt margarin, rumstempererat
2,5 dl florsocker
1,5 dl kakao
1 dl mjölk, t ex havre-, soja- eller mandelmjölk
1 tsk vaniljsocker
en nypa salt

Chokladbottnar
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smöra och mjöla tre springformar, 20 cm i diameter. Jag brukar klippa ut rundlar av bakplåtspapper och lägga i botten av formarna så att jag är säker på att de inte fastnar.
3. Blanda vetemjöl, strösocker, farinsocker, bikarbonat, kakao, salt och vaniljsocker i en bunke. Vispa sedan ner mjölken och rapsoljan, lite i taget, med hjälp av en ballongvisp. Avsluta med kaffet.
4. När du har en slät smet utan klumpar fördelar du den i formarna och gräddar i 35-40 minuter. Testa med en sticka, de ska vara torra i mitten.
5. Ta ut bottnarna och låt svalna.

Chokladfrosting
1. Smält chokladen försiktigt i mikron eller över ett vattenbad. Blanda ner glukossirapen.
2. Vispa margarin och florsocker tills det blir fluffigt.
3. Använd en slickepott och rör ner kakao, mjölk, vaniljsocker, salt och till sist den smälta chokladen. Du ska inte vispa den här frostingen, utan bara röra ihop den väl.
4. Om frostingen känns för lös plastar du in den och låter den stå i kylskåpet i 20 minuter tills den får en bra konsistens.

Lägga ihop tårtan
1. Lägg en chokladbotten på ett tårtfat. Bred ut ett generöst lager frosting.
2. Lägg på nästa botten och bred även där på ett generöst lager frosting.
3. Lägg på den sista bottnen och avsluta med att bre resterande frosting över hela tårtan.

Läs om vår kommentarspolicy