Bönstroganoff

Jag älskar bönor. Jag var inte en bönälskare när jag blev vegan, mer än för i friterad form (t ex falafel), men ju mer man utforskar, ju mer älskar man. Stroganoff är ju i sitt ryska original lite mustigare och lite maffigare än den svenniga versionen många av oss är vana vid. Här har jag svamp för extra push i smakerna, även paprika och lite mer kryddor. Det gör den här perfekt att fylla med just bönor som mer bidrar med konsistens, men samtidigt får bada runt i en väldigt smakrik gryta. Perfekt med ris, matvete, matkorn, quinoa eller vad du nu gillar.

4 portioner

1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk rapsolja
250 g blandad svamp, skivad
1 röd paprika, hackad
0,5 dl tomatpuré
2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 burk krossade tomater à 400 ml
2 tsk dijonsenap
2 tsk paprikapulver
2 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk mörk sojasås
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk svarta bönor à 400 g, ca 3 dl kokta
0,5 tsk salt
svartpeppar

1. Frärs gul lök och vitlök i oljan tills den mjuknar och blir lätt transparent.
2. Vänd ner svampen och låt fräsa med tills den har släppt sin vätska och börjar få lite färg.
3. Rör ner paprika, tomatpuré, grädde, krossade tomater, dijonsenap, paprikapulver, timjan, rosmarin, sojasås och buljongtärning. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter.
4. Skölj bönorna och vänd ner i grytan. Smaka av med salt och peppar.

Läs om vår kommentarspolicy