Svampgalette med valnötter

4 portioner

Nu tycker jag inte att det är gaaalet jobbigt att hålla på med pajdegar MEN den här är sååå smidig. Varför? Jo vännen, för det första ska den inte förgräddas, dvs. du behöver inte syssla med torkade bönor för att tunge ner allt och du behöver inte oroa dig för att pajkanten ska rasa ihop. Nej, hela idén med en galette är att den ska bli vackert perfekt operfekt. Just den här är fylld med champinjoner men jag tycker att det är godast att blanda olika svampsorter.

Pajdeg

3 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
125 g tärnat smör, t ex mjölkfritt
3-4 msk kallt vatten



Fyllning

100 g rökt tofu, hackad
2 msk olivolja
250 g champinjoner, hackade
2 gula lökar, finhackade
1 vitlöksklyfta, finhackad
½ dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
½ dl valnötter, finhackade
ev. ½ dl riven parmesan, t ex vegansk från Violife
1 tsk torkad timjan
salt
svartpeppar



Pajdeg
1. Häll ner mjöl, salt och tärnat smör i en matberedare. Mixa tills smöret har blivit till ärtstora bitar. Du kan även nypa ihop allt med fingrarna.
2. Häll ner vattnet och arbeta ihop till en deg. Plasta in och låt vila i kylen i minst 1 timme.



Fyllning

1. Fräs tofun i olivoljan tills den får riktigt bra med färg.
2. Vänd ner champinjoner, lök och vitlök och låt fräsa tills svampen har släppt sin vätska och löken har mjuknat.
3. Rör ner grädden och låt koka in nästan helt. Vänd sedan ner valnötter, parmesan och timjan.
4. Smaka av med salt och peppar.

Gör galetten
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Kavla ut degen till en rundel, 22-24 cm i diameter.
3. Bred ut fyllningen, men spara några centimeter runt om.
4. Vik över kanten och tryck till. Det behöver inte bli perfekt på något sätt. Grädda i 35 minuter.

Läs om vår kommentarspolicy