Kryddiga vegobollar med citroniga ärtor


4 portioner

När folk som kan trender siar om mattrenderna 2020 så nämns bland annat koreanskt och israeliskt kök. Jag älskar Mellanösternmat och när jag får frågan vad jag helst äter så brukar det hamna nånstans där. Även om jag ääälskar all mat, aldrig kommer tröttna på mexikanskt och just nu är hardcoreinne på indiskt. Med det sagt, här kommer ett par bollar med inspiration från mellanöstern. Det är en blandning härliga kryddor som passar galet bra ihop, inte bara med varandra, men även till de citroniga ärtorna till. Jag gillar att servera de tillsammans med ett gott ris eller rostade grönsaker. Det behövs egentligen ingen sås, men hummus är alltid gott eller en kall yoghurtsås med rivet citronskal och örter.

Psst… de här görs på smidig formbar sojafärs som du enklast hittar i frysdisken, men vissa märken har även kyld.

500 g formbar sojafärs, från t ex Anamma eller Oumph
1 gul lök, finhackad
1 dl brödsmulor
2 msk finhackad persilja, fryst går bra
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk spiskummin
½ tsk mald koriander
½ tsk mald svartpeppar
½ tsk mald kanel
½ tsk mald kardemumma
½ tsk mald kryddpeppar
salt
svartpeppar



Ärtor med salladslök
3 dl gröna ärtor, frysta
2 vitlöksklyftor, finhackade
4 salladslökar, tunt skivade
2 msk citronsaft
salt
svartpeppar

1. Blanda samtliga ingredienser till bollarna i en skål. Smaka av med salt och peppar.
2. Rulla smeten till bollar och stek dem i generöst med olivolja tills de får fint med färg.

Ärtor med salladslök
1. Koka upp vatten i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och häll ner ärtorna. Låt stå i två minuter och häll sedan bort vattnet.
2. Blanda varma ärtor, vitlök, salladslök, citronsaft, salt och peppar i en skål. Servera till de nystekta vegobollarna.

Läs om vår kommentarspolicy