Vegansk vaniljkola med flingsalt

20 bitar

Vår vaniljkola får här ett lyft av några ingor salt för att balansera upp den an- nars åh så goda sötman. Försök att äta en och sedan inga fler, helt omöjligt.

1 vaniljstång
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
100 gram smör, t ex mjölkfritt
flingsalt

Tryck ner ett bakplåtspapper i en form, ca 30×20 cm. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna med hjälp av en kniv. Blanda ihop alla ingredienser förutom saltet i en ka- strull. Låt smälta ihop, koka upp och sedan sjuda tills det når 120 grader. Till det här behöver du en kökstermometer. Rör om då och då så att smeten inte fastnar i botten. Häll ner smeten i den förberedda formen. Strö över lite ingsalt och låt sedan allt stelna i kylskåpet. Skär i bitar och vira in i godispapper eller smörgåspapper.

Läs om vår kommentarspolicy