Mandelkaka med kanderad citron

Jag… älskar mandel. Jag skulle kunna ha det i alla kakor, men det vore galet. Så jag försöker smyga in det när det verkligen gör skillnad. När mandeln verkligen får lysa, som t ex i den här mandelkakan. Mandel och citron går för övrigt superbra ihop, även om den här ruskigt god även utan kanderade citroner. Hur som helst, en kaka du måste testa och som lyser upp vackert i vintermörkret.

12 bitar

Mandelkaka
150 g smör, t ex mjölkfritt
100 g mandelmassa
6 droppar bittermandelarom
1,5 dl mjölk, t ex soja-, havre- eller mandelmjölk
2,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
0,5 dl majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Kanderade citronskivor
3 dl strösocker
1,5 dl vatten
4 citroner

1. Smöra och mjöla en springform med löstagbar kant.
2. Smält smöret i mikron eller i en kastrull. Häll över det i en skål. Riv ner mandelmassan i smöret. Rör även ner bittermandelarom och mjölk.
3. Vispa ner vetemjöl, majsstärkelse, socker, vaniljsocker och bakpulver. Använd en ballongvisp, det blir enklast.
4. När du har en slät smet utan klumpar häller du ner den i den förberedda formen.
5. Grädda kakan i ca 40 minuter. Testa med en sticka, den ska vara torr i mitten. Ta ut och låt svalna.

Kanderade citronskivor
1. Koka upp strösocker och vatten i en kastrull.
2. Skiva citronerna tunt och peta bort kärnorna. Släpp ner citronskivorna i kastrullen och låt sjuda med sockerlagen i 10–15 minuter. När citronskalet har mjuknat och sirapen tjocknat tar du kastrullen från plattan. Låt allt svalna något och lägg sedan citronskivorna över mandelkakan. Ringla över citronsockerlagen och servera.

Läs om vår kommentarspolicy