Vegansk kladdkaka

Okej, jag ser också hur alla försöker bräcka varandra med tokiga kladdkakor som toppas med allt från snickersfudge, polkagrädde, dumlemousse eller vad det nu kan vara. Jag tänker fram och nytt på många områden… men när det gäller kladdkaka gillar jag en klassisk, kladdig… kaka. Inga konstigheter, bara en klick vispad grädde och jag kommer bli tyst och glad. Och för att kunna göra knäppa varianter behöver man ett bra grundrecept, och det har du här. Nej, det innehåller inte kikärtsspad som många veganvarianter, för jag försöker undvika det om jag kan. Jag älskar kikärtsspad, det är genialiskt, men helt plötsligt har man drivor med kikärtor hemma som man inte orkar käka upp, då är det helt klart smidigare med det här minst lika geniala receptet. Varsågoda! 🙂

3 dl vetemjöl
2 dl rårörsocker
1,5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
en nypa salt
100 g mjölkfritt margarin, smält
2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
0,5 dl ljus sirap
50 g mörk choklad, hackad

Till servering
vaniljglass eller vispad grädde

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smöra och bröa en form, ca 20 cm i diameter.
3. Sikta ner vetemjöl, rårörsocker, kakao, vaniljsocker, bakpulver och salt i en bunke.
4. Vispa ner lite smält margarin och grädde i taget tills du har en slät smet utan klumpar. Vispa till sist ner sirapen.
5. Vänd ner den hackade chokladen med hjälp av en slickepott. Skrapa sedan ner smeten i den förberedda formen och grädda i 20 minuter.
6. Ta ut kakan och låt den svalna i några minuter innan du serverar den med glass eller vispad grädde.

 

 

Läs om vår kommentarspolicy