Pulled tofu-burgare

“Pulled pork”-trenden slog till för några år sedan och är fortfarande populär. Det går att göra många vegovarianter med “sojakött” eller svamp, men jag älskar nog ändå min tofuversion bäst. Tofu är proteinrikt och dessutom mycket billigare än många andra sojaprodukter. Den går snabbt att slänga ihop och är supergod. Jag tar genvägen via färdig BBQ-sås som jag piffar till med färsk ingefära eftersom jag älskar den smaken i kontrast till allt sött. Det brukar vara mer standard med en coleslaw till, men jag är så trött på geggiga, feta, kålsallader så jag kör mer som en klassisk pizzasallad som känns både fräschare och krispigare. Så det så!

2 portioner

200 g tofu, gärna rökt
1 dl BBQ-sås
2 tsk riven färsk ingefära
0,5 tsk mald spiskummin
0,5 tsk rökt paprikapulver
några droppar tabasco
salt
svartpeppar

Kålsallad
3 dl strimlad vitkål
0,5 rödlök
2 tsk äppelcidervinäger
1 tsk rapsolja
0,5 tsk torkad oregano
0,5 tsk salt
svartpeppar

Till servering
majonnäs
hamburgerbröd

1. Skiva tofun i strimlor med hjälp av en osthyvel.
2. Fräs tofun i lite olja tills den får fint med färg.
3. Rör ner resterande ingredienser och blanda väl.
4. Blanda ihop samtliga ingredienser till kålsalladen i en skål. Massera med händerna tills kålen mjuknar.
5. Fyll hamburgerbröden med majonnäs, din pulled tofu och kålsallad.

Läs om vår kommentarspolicy