Potatisgratäng med rökt tofu

Det fanns ett kort ögonblick på cirka två tiondelar av en sekund då jag trodde att veganmaten skulle slita ifrån mig en av mina största kärlekar. Ja, jag pratar om potatisgratängen. Jag menar, vegansk potatisgratäng? Sen insåg jag hur dumt det var att ens tveka och gjorde min förgörande goda potatisgratäng med växtbaserad mjölk och grädde. Hurra! Och ja, den är fortfarande min favorit. Jag gillar även att pimpa den med rökt tofu så att den blir som en hel måltid i sig, men du kan självklart vara stramt klassisk och köra utan.

6 portioner

1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 kg mjölig potatis
2 msk olivolja
3,5 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
3,5 dl mjölk, t ex osötad soja- eller havremjölk
1 tsk torkad timjan eller 2 tsk färsk timjan
1,5 tsk salt
svartpeppar
250 g rökt tofu

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skiva purjolök, vitlök och potatis fint.
3. Fräs purjolök och vitlök i olivoljan tills de är mjuka och lätt genomskinliga.
4. Rör ner potatisen, grädde, mjölk, timjan, salt och svartpeppar. Låt allt koka upp och sjud sedan under omrörning tills allt har tjocknat och blivit riktigt krämigt.
5. Strimla tofun fint och vänd ner bland potatisen. Häll allt i en gratängform.
6. Gratinera i 50 minuter.

Läs om vår kommentarspolicy