Rajma – indisk gryta med kidneybönor

Sen jag började köpa indiska kokböcker med många autentiska recept har jag insett hur dålig och tråkig indisk mat oftast är på restauranger. Den är ganska mild, har inget djup och… och…. hjälp vad jag låter snobbig nu…haha. Men jag älskar också att lära mig laga mat från grunden som den ska lagas och jag äääälskar att äta hemma. Jag älskar restauranger också, men hemma kan man få allt och lite till för en mycket mindre peng.

Nu om grytan. Den här grytan är en punjabi-klassiker och är riktigt het om du kör den större mängden chili och vitlök (vilket jag älskar). Den är helt fantastiskt smakrik och definitivt en ny favorit. Jag har förenklat grundreceptet något men det är fortfarande lika smarrigt. Grytan är supergod med det friterade brödet bathura, eller kokt basmatiris.

4 portioner

1 gul lök, hackad
3 cm riven färsk ingefära
2-4 gröna chili, grovt hackade
2-4 vitlöksklyftor
0,75 dl rapsolja
3 tsk mald koriander
2 tsk mald spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 burk krossade tomater
2 dl vatten
1 tsk strösocker
2 tsk salt
1 kruka färsk koriander, hackad
3 förpackningar kidneybönor à 400 g, ca 9 dl kokta

1. Mixa gul lök, ingefära, chili och vitlök i en matberedare. Det ska bli till en fin mix, nästan som en puré.
2. Hetta upp oljan i en gryta eller kastrull. Fräs koriander, spiskummin och gurkmeja i oljan tills det börjar dofta underbart, ca 1 min.
3. Rör ner lök- och chili-purén och låt fräsa med i några minuter. Det kan få lite färg, men är inget måste.
4. Häll på krossade tomater, vatten, strösocker, salt och hälften av koriandern. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter.
5. Skölj bönorna och vänd ner. Låt sjuda i ytterligare 5 minuter.
6. Servera med bathura eller ris samt färsk koriander.

Läs om vår kommentarspolicy