Bathura – indiskt friterat bröd

Enda sedan jag hyfsat nyligen började intressera mig och nörda in mig på indisk mat så ville jag göra bathura. Hur kan inte friterad bröd bli annat än amazing? Brödet kommer från norra delen, Punjabi, och äts ofta till tomatbaserade grytor. Det var dessutom så mycket enklare att baka än jag trodde.

16 st

6 dl vetemjöl
1 msk rapsolja
0,5 dl yoghurt med riktig bakteriekultur, t ex soja- eller havreyoghurt
1 tsk salt
svartpeppar
2 dl kolsyrat vatten
rapsolja att fritera i

1. Blanda ihop samtliga ingredienser till degen. Knåda i några minuter. Plasta in och låt vila i minst en tumme.
2. Dela degen i 16 delar och rulla till bollar. Kavla ut till platta rundlar, 12-14 cm i diameter.
3. Hetta upp 5-10 cm olja till runt 180 grader i en kastrull.
4. Droppa ner en degrundel i taget. Skopa över lite olja eller tryck ner den lätt under utan på oljan. Fritera i ca 30 sekunder och vänd sedan på det. Fritera i ytterligare 15 sekunder.
5. Låt rinna av på en kökshandduk eller hushållspapper. Servera genast.

Läs om vår kommentarspolicy