Indisk saffransgryta med lökris

 

Jag är så veganig att jag har gått hela varvet och nu är tillbaka på värmande grytor. Grytor kan ju vara så mycket mer än krossade tomater och linser och jag har fått dille på indiska grytor. Det här är en svennebananvariant som varit min favorit i flera år. Den är mild, värmande med saffran och garam masala och fyllig av kokosmjölk och krossade tomater. Jag har även tagit för vana att alltid krydda mitt ris. Det tar inte längre tid, är varken svårt eller jobbigt och är sååå gott. Här är ett jätteenkelt sätt att boosta ditt ris med spiskummin och lök.

Indisk saffransgryta
1 gul lök, finhackad
1 röd paprika, finhackad
1 msk paprikapulver
2 tsk spiskummin
2 tsk garam masala
1 kanelstång
1 paket saffran, 0,5 g
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater ?a 400 ml
1 burk kokosmjölk à 400 ml
1 grönsaksbuljongtärning
2 burkar valfria bönor à 400 g, ca 6 dl kokta

Lökris med spiskummin
300 g basmatiris
1 tsk hel spiskummin
0,5 dl rapsolja
1 gul lök, finhackad
1 tsk salt
9 dl vatten

Indisk saffransgryta
1. Fräs lök och paprika i lite olja tills det mjuknar och får lätt med färg.
2. Rör ner kryddorna och tomatpurén och låt fräsa med i en minut.
3. Häll sedan på krossade tomater, kokosmjölk, buljongtärning och sköljda bönor. Koka upp och låt puttra på i 5 minuter. Servera med lökriset.

Lökris med spiskummin
1. Skölj riset så att vattnet slutar vara grumligt.
2. Hetta upp oljan i en kastrull. Rör ner spiskumminen och låt den hoppa med tills den får färg.
3. Rör ner löken och låt fräsa tills den har karamelliserats och fått ordentligt med färg.
4. Häll på ris och vatten. Koka upp och låt koka i 12-14 minuter. Känn efter så att riset är mjukt men ändå har kvar en liten kärna.

Läs om vår kommentarspolicy