Krämig tryffelpasta

Vad är lyx i veganvärlden? Vi har ju inga havskräftor, oxfilé, pilgrimsmusslor eller vad det nu kan vara. Så då får man leta efter exklusiva gröna alternativ… som tryffel? Passande nu när hösttryffeln börjar titta fram. Jag skulle fira min kompis Emma och kände att det kunde vara värt det… tills jag fick betala 250 spänn för en liten valnötsstor sak från Gotland. Jag gillar ju smaken av tryffel, men ska ärligt säga att smaken från en riktigt bra tryffelolja också är god. Med det sagt kommer man inte ifrån den lyxiga känslan att riva över färsk tryffel över pastan. Jag körde klassikerna och använda mig av en svampsås med pasta. Och ja, jag gjorde pastan själv… haha… sån är jag! Jag hällde även på lite vitt vin när löken var klar, men det gör du som du själv vill. Här är iaf. en lagom lyxig pasta med färsk tryffel!
Ingen färsk tryffel? Köp en riktigt bra tryffelolja, det är var jag använder för det mesta. Ta inte den billigaste du hittar, de har en lätt unken smak och ja… är inte goda.

pasta för 4 personer

600 g blandad svamp
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olivolja
3 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 dl riven smakrik ost, t ex växtbaserad
salt
svartpeppar
färsk tryffel, riven
2 msk finhackad persilja

1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Skiva svampen och färs i lite av oljan tills svampen har släppt sin vätska och fått lite färg.
3. Rör ner resterande olja, gul lök och vitlök. Låt fräsa med tills löken har mjuknat och blivit lätt transparent.
4. Häll på grädden och låt koka in. Blanda ner osten, salt och peppar. Riv även ner lite tryffel, eller några droppar tryffelolja. Om såsen känns för tjock kan du späda med lite av pastavattnet.
5. Blanda svampsåsen med pastan och fördela på tallrikar. Strö över persilja och riv över ytterligare tryffel.

Läs om vår kommentarspolicy