Upside down äppelkaka

Jag är besatt av “upside down”-kakor. Man sprider ut socker eller sirap i botten av en form, sprider ut frukt eller bär och täcker allt med en smet. När kakan är gräddad så vänder du upp den på ett fat och får du den karamelliserade, knäckiga frukten överst och en fluffig kaka under. Genialiskt! 😀 Jag har mest gjort den här kakan med bananer och ananas innan, men med äpple blev det i princip som en galet mycket enklare tarte tartin. Den blir ganska söt, vilket jag älskar. Det gör också att den passar fint med lite sötat crème fraîche (t ex växtbaserad från Planti) och smaksatt med vaniljsocker. Du kan även köra på glass eller vaniljsås.

½ dl lönnsirap
2 äpplen

3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl råsocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk mald kanel
0,5 tsk mald kardemumma
en nypa salt

2 dl mjölk, t ex soja-, havre eller mandelmjölk
0,5 dl äppelmos
0,5 dl rapsolja

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smöra och mjöla en springform, 20 cm diameter. Lägg en rundel bakplåtspapper i botten så att du enklare får loss kakan.
3. Häll ner lönnsirapen och vicka på formen så att lönnsirapen täcker hela botten.
4. Skala äpplena och kärna ur. Skär i tunna klyftor och lägg i ett mönster i botten av formen. Får du skivor över kan du bara sprida ut dem över.
5. Blanda de torra ingredienserna i en skål.
6. Vispa ner mjölk, äppelmos och rapsolja. När du har en slät smet utan klumpar så sprider du ut den över äpplena.
7. Grädda kakan i 40 minuter.

Läs om vår kommentarspolicy