Fransk äppelkaka

Jag är lite kinkig när det kommer till äppeldesserter. Jag är inte ett superfan av skånsk äppelkaka och tycker att smulpaj med äpple är sånt slöseri med min tid. Jag är däremot ett stort fan av tunna franska äppeltarter som tar sin lilla tid OCH den här superenkla äppelkakan som knappt kräver något i varken fråga om tid eller arbete. Vispa ihop degen, blanda när äpplena och grädda. Jag tycker inte det behövs något till, men det är klart att vaniljsås (t ex Oatlys) eller en kula vaniljglass alltid är smarrigt.

Jag älskar smaken av Amaretto (mandellikör) men det är även gott med mörk rom. Gillar du inget av det kör du bara på mjölk eller vatten istället.

4 äpplen, ca 600 g

2 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk mortlad kardemumma
en nypa salt
1 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
100 g smält smör, mjölkfritt
3 msk amaretto eller mjölk

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smöra och mjöla en springform, 20 cm i diameter.
3. Skala äpplena och kärna ur. Skär i bitar.
4. Blanda vetemjöl, strösocker, vaniljsocker, bakpulver, kardemumma och salt i en skål.
5. Vispa ner yoghurt, smör och amaretto eller mjölk. När du har en slät smet utan klumpar vänder du ner äpplena.
6. Grädda äppelkakan i 40 minuter. Ta ut och låt svalna något innan du hugger in.

Läs om vår kommentarspolicy