Min bästa lasagne (vegansk)

Jag är just nu nere i Malmö och bor hos min vän Louise. Vi hade planerat en storslagen fredagsmiddag med godsaker från Bageri Leve, så jag tänkte att lasagne var på sin plats. En formidabel en. Jag älskar alla sorters lasagne och har några riktigt enkla med många genvägar på repertoaren… det här är inte en av dem. Varför? För det här är den godaste, fullkomligt överöst med smaker OCH gjord på egen pasta om du orkar. Bolognesen blir godare ju längre den kokar och det kräver ju inget arbete från din sida, bara tid. Så, se så, testa nu!

ca 300 g torkade lasagneplattor, eller egen pasta (se nedan)

Bolognese
2 gula lökar, finhackade
6 vitlöksklyftor, finhackade
4 stjälkar selleri, finhackade
3 morötter, finhackade
1 dl olivolja
1 dl tomatpuré
2,5 dl rött vin
400 ml passerade tomater
600 g sojafärs
2,5 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 msk flytande grönsaksfond
2 tsk salt
svartpeppar

Bechamelsås
1 dl olivolja
1,5 dl vetemjöl
8 dl mjölk, t ex osötad soja- eller havremjölk
1 msk flytande grönsaksbuljong, eller 1 grönsaksbuljongtärning
2 dl riven smakrik ost, t ex Volife Prosociano
riven muskotnöt
salt
vitpeppar

Egen pastadeg
4,5 dl durumvetemjöl
0,5 dl olivolja
1,5 dl vatten

Bolognese
1. Fräs gul lök, vitlök, selleri och morötter i oljan tills allt mjuknar. Det tar kanske 15 minuter. Det ska inte få färg.
2. Rör ner tomatpurén och låt fräsa med i en minut.
3. Häll ner resterande ingredienser och blanda. Låt puttra på under lock i 1-3 timmar. Ju längre desto mer koncentrerad smak. Rör om då och då.

Bechamelsås
1. Hetta upp oljan i en kastrull och vispa ner vetemjölet. Låt fräsa med i en minut så att mjölsmaken försvinner.
2. Vispa ner lite mjölk i taget tills du har en slät sås utan klumpar. Låt sjuda tills den tjocknar.
3. Rör ner grönsaksfond, riven ost, muskotnöt, salt och peppar.

Lägga ihop lasagnen
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Börja med ett lager färs och klicka ut lite bechamelsås. Toppa med ett lager lasagneplattor.
3. Varva såhär, sikta på 4-5 lager. Toppa med lasagneplattor och bechamelsås.
4. Gratinera lasagnen i 45 minuter eller tills den har fått fint med färg.

Egen pastadeg
1. Blanda ihop mjöl, olja och vatten i en skål. Arbeta ihop till en deg och knåda för hand i 10 minuter. Den kommer kännas smulig i början, men ge inte upp.
2. Plasta in degen och låt vila i 30 minuter. Den kanske känns som att den inte är supersmidig, men den kommer bli om den får vila.
3. Dela degen i fyra bitar och arbeta med en bit i taget. Kavla ut den på tjockaste inställningen på en pastamaskin. Mjöla lätt. Kavla sedan på nästa tjocklek. Du kan hoppa lite mellan tjocklekarna, men den är klar du nu kavlat ut den på näst tunnaste inställningen.
4. Skär pastan i mindre ark och koka de i 1 minut i lättsaltat vatten. Lyft sedan över till en skål med kallt vatten så att tillagningen avstannar.

 

 

 

Läs om vår kommentarspolicy