Kebab på jackfrukt (vegan)

Jackfrukt är en sån grej som var superhypad i veganvärlden för några år sedan, främst eftersom den tillagad ser ut som “pulled” kött av något slag. Den kom i samma veva som pulled pork, så det fanns säkert något samband. Det är en frukt du hittar i bitar, inlagd i lake. Enklast är att leta i asiatiska butiker men den finns även i välsorterade matbutiker. Den smakar inte mycket, innehåller inte mycket, men har superhärlig konsistens och suger åt sig smaker som bara den. Den måste tillagas ett tag för att syrligheten ska dämpas och den ska få en trevlig konsistens. Du kan servera lite vad du vill, den här gången föll jag för ajvar, grönsaker och yoghurt.

Jackfrukt-kebab
2 burkar jackfrukt i saltlake
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning

½ dl rapsolja
2 tsk mald spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
½ tsk cayennepeppar
1 tsk oregano
2 msk tomatpuré
2 msk ljus sojasås
2 msk lönnsirap
salt
svartpeppar

Till servering
libabröd eller pitabröd
sallad, strimlad
tomat, skivad
rödlök, skivad
feferoni
ajvar
grekisk yoghurt, t ex Planti Greek Style

1. Häll av vätskan från burkarna och skölj jackfrukten väl. Skär sedan av den inre hårda biten. Du kan ha kvar den, den går att äta, men jag tycker det är trevligare utan.
2. Stek jaktfrukten i lite olja tills den får fint med färg.
3. Häll på vatten och buljongtärning. Koka upp och låt sjuda i 45 minuter.
4. Sätt ugnen på 225 grader.
5. Blanda ihop resterande ingredienser till en marinad.
6. Häll av vattnet från jackfrukten och blanda den med marinaden i en gratängform. Mosa sönder med en gaffel så att då får trådiga bitar. Rosta i ugnen i 25 minuter.
7. Servera kebab-jackfrukten i libabröd eller pitabröd tillsammans med grönsaker, ajvar och yoghurt.

Läs om vår kommentarspolicy