Godaste just nu: Krossad potatis med valnötsdressing

Okej, det är sällan jag blir knockad av mat men när jag blir det så trillar jag fysiskt baklänges. Så var det med den här potatisrätten som jag hittade en variant av internät och gjorde en variant av i helgen. Potatisen i sig är magisk eftersom den kokas, krossas och sedan rostas så att den blir läckert frasig. Jag grillade även några salladslökar, men du kan steka dem om det känns enklare. Himmelriket ligger i dressingen som innehåller olivolja, vitlök valnötter och aleppopeppar. Aleppopeppar är en milda, lätt rökiga chiliflingor som är magiska. Finns att köpa på bland annat Kryddlandet.

Den här rätten äter jag som en förrätt eller bara snacks, men det är ett strålande tillbehör. Jag skulle kunna blanda in ett gäng kikärter och kalla det en komplett middag.

1 knippe salladslök

Krossad rostad potatis
1 kg potatis
0,75 dl olivolja
salt
svartpeppar

Valnötsdressing
0,75 dl olivolja
1,5 dl valnötter, finhackade
1 vitlöksklyfta, finriven
3 tsk aleppopeppar eller chiliflingor

Till servering
2 dl crème fraîche, t ex Planti Cooking Fraiche Nautral
1 knippe dill, finhackad
citronklyftor

Grilla eller stek salladslöken tills den får fint med färg. Dela sedan i bitar.

Krossad rostad potatis
1. Koka potatisen mjuk i ordentligt saltat vatten. Jag pratar iaf. 0,5 dl salt i vattnet. Skrubba bara skalet lätt så kommer inte saltet tränga in för mycket. Låt den svalna något.
2. ”Krossa” potatisen med ett glas eller liknande. Du vill trycka till dem, men de ska inte bli helt platta, bara spricka upp.
3. Blanda med olivoljan på en plåt. Salta och peppra och rosta sedan i 225 grader i 40 minuter. De ska få ordentligt med färg.

Valnötsdressing
1. Blanda ihop olivolja och finhackade valnötter i en kastrull. Värm på tills att valnötterna har blivit vackert gyllenbruna.
2. Ta kastrullen från plattan och blanda ner vitlök och aleppopeppar.

Servering
1. Sprid ut crème fraîchen på en tallrik. Sprid ut potatisen över.
2. Ringla över valnötsdressingen och strö över dill. Servera tillsammans med citronklyftor.

Läs om vår kommentarspolicy