Samosasquesadilla

Okej, jag vet faktiskt inte vad jag ska kalla den här rätten. Det är så att samosas är det godaste jag vet. Samtidigt om jag ska välja två “råvaror” som är mina favoriter, så säger jag alltid “potatis och tortillabröd”. Ja, jag är en enkel man, men så är det. Lång historia kort, jag ville blanda potatis och tortillabröd med samosas. Här är resultatet som blev tortillabröd fyllda med klassisk samosafyllning. Och för du som inte vet vad en samosa är så är det små indiska knyten som friteras och är brutalt goda.

Tamarindsås är för övrigt det godaste som finns. Du hittar det i indiska butiker eller beställ på nätet.
Till hade jag en fräsch sallad. Proportionerna är inte exakta, men de tär inte så viktigt.

600 g potatis, kokt
2 dl gröna ärtor
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
0,5 msk riven färsk ingefära
2 msk rapsolja
1 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
1 tsk mald koriander
0,5 tsk garam masala
0,5 tsk gurkmeja
salt
ev. någon matsked vatten
8 tortillabröd

Sallad
0,5 gurka, finhackad
1 rödlök, finhackad
1 paprika, finhackad
1-2 gröna chili, finhackade
1 granatäpple, kärnorna
1 kruka mynta, finhackad
1 kruka koriander, finhackad
1-2 lime, saften
salt

Till servering
tamarindsås eller mango chutney

1. Häll ner potatisen i en skål och mosa sönder med en gaffel. Vänd ner ärtorna.
2. Fräs den gula löken, vitlöken och ingefäran i oljan tills löken mjuknar och blir lätt transparent.
3. Blanda ner kryddorna och låt fräsa med tills det doftar underbart. Var försiktig så att det inte bränns. Tillsätt eventuellt lite vatten.
4. Skrapa ner lök- och kryddblandningen i potatisen och blanda väl.
5. Fördela potatisröran på hälften av tortillabröden. Lägg på resterande tortillabröd och tryck till.
6. Stek dem gyllene i lite olja tills de får fint med färg.
7. Servera tillsammans med salladen, tamarindsås eller mango chutney.

Sallad
Blanda ihop samtliga ingredienser. Smaka av med mer limesaft och salt.

Läs om vår kommentarspolicy