Het kikärtsgryta med yoghurt och kokos

Ah… jag visste inte hur jag skulle beskriva den här grytan. Den heter Digaag Qumbe är en somalisk gryta jag trillade över i en youtube-video och var tvungen att veganisera. Den är het, absolut, men även syrlig från yoghurten och söt från bananen. Den är… helt fantastisk om du frågar mig. Jag älskar att äta nya rätter som utmanar alla sinnen och den här är fabulös. Ingredienslistan kanske ser lång ut, men den är inte svår att göra. Det blir en hel del sås, men det är det som är det göttiga.

Grytan görs btw. traditionellt med kyckling, men jag har använt kikärter här.

Jag använde mig av en växtbaserad “crème fraîche” från Planti, men Alpros sojayoghurt går också bra.

4 portioner (stora portioner)

4 tomater, i bitar
1 röd paprika, i bitar
2 jalapeños, hackade
2 gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk riven ingefära
2 msk olivolja
1 msk curry
1 msk mald spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 burk kokosmjölk à 400 ml
2 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
200 g potatis, tärnad
200 g morötter, skivade
2 burkar kikärter à 400 g, ca 6 dl kokta
salt

Till servering
kokt basmatiris
2 bananer, skivade
färsk koriander

1. Släng ner tomat, paprika och jalapeños i en blender och mixa till en slät sås. Du kan även göra det här med hjälp av en stavmixer.
2. Fräs gul lök, vitlök och ingefära i oljan tills allt har mjuknat, det tar några minuter.
3. Blanda ner curry, spiskummin och ingefära. Låt fräsa med i en minut.
4. Rör ner “tomatsås”, kokosmjölk och yoghurt. Koka upp och låt sjuda i 15 minuter.
5. Vänd ner potatis, morötter och kikärter. Låt puttra på i ytterligare 15 minuter, eller tills rotfrukterna är mjuka. Smaka av med salt.
6. Servera grytan tillsammans med kokt basmatiris, skivad banan och färsk koriander.

Läs om vår kommentarspolicy