Krämig polenta med stekta kantareller

Jag äter aldrig polenta. Så, då var det sagt. Men helt plötsligt fick jag ett infall och det var tack vare en oöppnad förpackning innehållande en tryckkockare. Aldrig använt en, livrädd för dem, men ibland måste man bita ihop och möta sin rädslor: polenta och tryckkokare. Det fina med tryckkokare är att något som brukar ta 45 minuter nu tog 10. Med det sagt kan du göra det här receptet i en vanlig kastrull, bara se till att röra runt tålmodigt i 45 minuter.

Hur det smakade? Efter två dagar med middagar och fest så var det här precis vad min kropp behövde. Krämig pasta med tryffelolja, riven parmesan (tog en vegansk från Violife) och stekta kantareller med lök.

4 portioner

Polenta
2,5 dl polenta
1 liter vatten
1 tsk salt
svartpeppar
25 g smör, t ex mjölkfritt
1 dl riven parmesan,  t ex vegansk från Violife
0,5-1 tsk tryffelolja

Stekta kantareller
6 dl kantareller
smör att steka i, t ex mjölkfritt
0,5 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk finhackad persilja
salt
svartpeppar

Polenta
1. Vispa ihop polenta, vatten, salt och peppar i en tryckkokare. Ställ på plattan och koka upp.
2. Sätt på locket och höj temperaturen. När trycket är uppe sänker du värmen och sätter klockan på 8 minuter.
3. Ta av locket och vispa runt. Rör ner smör, ost och tryffelolja.

Om du använder en vanlig kastrull så vispar du ihop polenta, vatten, salt och peppar i en kastrull. Koka upp och låt sjuda under omrörning i 45 minuter.

Stekta kantareller
1. Stek kantarellerna i smör tills de har släppt sin vätska.
2. Vänd ner lök och vitlök. Låt fräsa med tills allt har fått fint med färg.
3. Krydda med salt, peppar samt strö över persiljan.

Servering
1. Skeda upp polentan i djupa tallrikar. Toppa med de stekta kantarellerna.

Läs om vår kommentarspolicy