Elvis Presleys favoritmacka – vegan style

Det här receptet kommer från min nya bok, Det veganska köket – 1700 växtbaserade recept.

2 st

Man kommer inte undan ett avsnitt med jordnötssmör utan att nämna Elvis Presley-mackan. Här görs den med jordnötssmör, banan… och för de som vill götta till det ännu mer: kokosbacon!

4 skivor vitt bröd
2 msk jordnötssmör, se nedan
1 banan, skivad
2 msk kokosbacon, se nedan

1. Rosta brödskivorna.
2. Bred på jordnötssmör på båda sidor och toppa med skivad banan och kokosbacon. Lägg ihop dubbla och hugg in.

Jordnötssmör
, 2 dl

Det enklaste smöret att lyckas med och ett bra nybörjarsmör. Klassikern på mackan, i jordnötssås, smoothies, milkshakes, bowls m.m. Det är faktiskt brutalt mycket godare att göra eget än att köpa, så testa!

3 dl jordnötter, gärna rostade
en nypa flingsalt

1. Häll ner jordnötterna i en matberedare och mixa. Fortsätt mixa tills du får ett krämigt smör. Ha tålamod, det kan ta flera minuter.
2. Salta efter smak.

Kokosbacon i ugn

2 dl kokoschips
1 msk tamarisoja
1 msk olivolja
1 msk lönnsirap
0,5 tsk rökt paprikapulver

Blanda ihop allt på en plåt. Rosta i ugnen på 175 grader i ca 5 minuter eller istället chipsen har fått fint med färg. Ta ut och låt svalna.

Läs om vår kommentarspolicy