Solrosfröbollar med soltorkad tomat

Jag har blivit fullkomligt besatt av solrosfrön. Inte som frösmör eller mjölk, utan som bollar. De är nötiga utan att vara en nöt och härligt feta vilket ger fylliga, knapriga bollar. Om du vill kan du blötlägga fröna i några timmar, men det gör aldrig jag. De blir dock lite mjukare i konsistensen då. Du behöver inte smaksätta bollarna, de är faktiskt riktigt goda naturella också men alltså… soltorkade tomater! Så gott! 😀

4 portioner

pasta för 4 personer



Solrosfröbollar
0,5 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk olivolja
5 dl solrosfrön
8 soltorkade tomater
0,5 dl vatten
2 msk ljus sojasås
1 tsk rökt paprika
salt
svartpeppar

Tomatsås

1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 morot, finhackad
2 msk olivolja
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
1 burk krossade tomater à 400 ml
0,5 tsk salt
svartpeppar

Solrosfröbollar

1. Fräs den gula löken och vitlöken i lite olja tills den mjuknar och blir lätt transparent.
2. Skrapa ner löken i en matberedare tillsammans med resterande ingredienser. Mixa ihop till en fin färs.
3. Forma färsen till bollar och stek gyllene i lite olja.
4. Servera bollarna tillsammans med pasta och tomatsås.


Tomatsås

1. Fräs hackad gul lök, vitlök och morot i olivoljan tills allt har mjuknat och löken blivit lätt transparent.
2. Rör ner torkad oregano, torkad basilika och krossade tomater. Koka upp tomatsåsen och låt sjuda i 30 minuter.
3. Smaka av med salt och peppar.

Läs om vår kommentarspolicy