Polska piroger med vitkål

Okej, jag har blivit besatt av polsk mat. Vägen är inte så lång som man kan tro, jag har nämligen kollat galet mycket på gamla klipp med Martha Stewart och hennes mamma… som är från Polen. Mitt första försök var Golabki, som är polska kåldolmar. Helt okej, men ja… favoriten hittills är de finska pirogerna. De är inte som man tänker sig piroger i Sverige, som oftast är bakade, utan mer som stora kokade dumplings. De var lite tidskrävande, men var så värt det. De är bara fyllda med kål och färskost, men är så värmande och mättande på ett sätt som bara stadig husmanskost kan vara. Det finns andra fyllningar där den med ost och potatis kanske är populärast, men den tar jag nästa gång. 🙂

Psst… förbered gärna fyllningen dagen innan så blir det inte ett lika maffigt projekt.

Fyllning
2 kg vitkål
225 g färskost, t ex Oatly påMackan eller sojayoghurt
1 msk smör, t ex mjölkfritt
salt
svartpeppar

Deg
1,25 dl mjölk, t ex soja- eller havremjölk
1,25 dl vatten
3 msk yoghurt, t ex sojayoghurt
6 dl vetemjöl

Till servering
smör, t ex mjölkfritt
salt
svartpeppar

Fyllning
1. Skär vitkålen i klyftor och lägg ner i en kastrull. Fyll upp med vatten så att det når till hälften av vitkålen. Lägg på ett lock och koka upp. Låt sjuda i 20-30 minuter, eller längre, tills vitkålen är riktigt mjuk. Testa med en gaffel.
2. Ta upp och vitkålen och låt rinna av i en sil. Låt svalna och skär sedan bort roten, den ska vi inte äta.
3. Nu ska du pressa ut all vätska ur vitkålen och här kommer ett smart trick från Marthas mamma. Han ställde en skärbräda ner i diskhon så att den lutar nedåt i 45 graders vinkel (ungefär). Vira in lite av vitkålen i en handduk och vrid ihop så att det blir som en liten påse. Pressa nu den mot skärbrädan så att vätskan rinner ner i diskhon. Fortsätt såhär tills vitkålen är hyfsat “torr”. Lägg över i en skål och ta nästa bit vitkål.
4. Mixa nu vitkålen i en matberedare. Blanda med färskost, smör och generöst med salt och peppar.

Deg
1. Blanda ihop mjölk, vatten, yoghurt och nästan allt vetemjöl i en bunke. Vänd ut degen på ett mjölat bakbord och börja knåda. Tillsätt mer mjöl om den känns för klibbig. Fortsätta att knåda i 5-10 minuter tills du har en slät, mjuk deg.
2. Kavla ut degen hyfsat tunt. Ta ut rundlar, ca 7 cm i diameter, med ett kakmått eller glas.
3. Ta 1-2 matskedar och lägg i mitten av en degrundel. Vik över kanten och nyp ihop så att du får en liten pirog. Du behöver inte vara superförsiktig, degen är väldigt elastisk. Det viktiga är att du ser till att nypa ihop kanten väl så att fyllningen inte kommer ut.

Koka pirogerna
1. Koka upp generöst med saltat vatten i en kastrull.
2. Droppa ner ett gäng piroger i taget och låt sjuda tills de flyter upp till ytan. Låt sedan koka 1-2 minuter till.
3. Smält någon matsked mjölkfritt smör och häll ut på ett fat. Ta upp pirogerna med en hålslev och lägg på fatet. Häll över lite extra smör, salta och peppra.

Läs om vår kommentarspolicy