Polentakakor med rosmarin och vanilj

Jag älskar småkakor… ja, i princip alla småkakor faktiskt. Möjligtvis läskiga saker med anis och kummin, men annars är jag på kakfatet så fort jag här knastrandet och krossandet av spröda godsaker. MEN, jag har också en favorit. En obestridlig, klart överlägsen etta. Dessa makalösa små polentakakor med vanilj, rosmarin och pinjenötter inspirerade av min husgud Nancy Silverton. De är lite pilliga, men tokigt goda. Och exklusiva. Perfekta både som drinktilltugg, aptitredare, strålande på kakfatet eller till glass, sorbet och annat smältande mumsigt. Går även att frysa in om du har karaktär att hålla dig borta från dem.

60 st

Rosmarin- och pinjenötstopping
1 dl pinjenötter
1 vaniljstång
1 dl grädde, t ex soja- eller havregrädde
1 msk agavesirap eller ljus sirap
1,5 msk strösocker
1 msk smör, t ex mjölkfritt
1,5 msk vetemjöl
1 kvist färsk rosmarin

Polentakakor
100 g rumstempererat smör, t ex mjölkfritt
1,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
en nypa salt
1,5 dl vetemjöl
1 dl polenta
färsk rosmarin

Rosmarin- och pinjenötstopping
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de är vackert gyllenbruna.
Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda vaniljstång och -frön, grädde, sirap, strösocker och smör i en kastrull. Låt allt koka upp och ta sedan kastrullen från plattan.
Vispa ner vetemjölet och rör ner de rostade pinjenötterna samt rosmarinkvisten. Häll över allt i en skål och plasta in.
Låt stå och svalna medan du gör polentakakorna.

Polentakakor
Rör smör, florsocker, vanilj- socker och salt krämigt i en bunke.
Rör ner vetemjöl och polenta. Använd händerna för att nypa ihop allt till en smidig deg. Den ska vara fast och väldigt torr. Plasta in och låt vila i kylen i 30 minuter.
Kavla ut degen tunt på ett mjölat bakbord. Ta ut runda kakor, 3–4 centimeter i diameter. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
Klicka på lite rosmarin- och pinjenötstopping på kakorna. Tryck ner ett barr färsk ros- marin i varje hög med topping. Grädda kakorna i 175 grader i 10 minuter. Ta ut och låt svalna.

Läs om vår kommentarspolicy