Vegansk Baileys!

Aaah…jag vet precis vad du känner när du läser den rubriken: OMG! Jag är ingen likörmänniska alls, det enda jag sippade har varit Baileys (vilket nu är över 5 år sedan). Jag gillar mandellikör och körsbärslikör i bakning, men annars, nope. Baileys har intressant nog en vegansk Baileys i sitt sortiment, dock inte i Sverige (kanske bara i USA). Som tur var är det superenkelt att göra egen. Enklare än man kan tro. Jag kör utan kaffe eftersom ja, jag gillar inte kaffe, men du får mer än gärna mixa ner 2 msk kallt kaffe i din Baileys.

Psst…jag gjorde den här på egen mandelmjölk vilket jag garanterar är lite godare, men färdigköpt går strålande.

Vegansk Baileys, ca 5 dl

5 dl extra tjock mandelmjölk (se recept nedan) eller 4 dl mandelmjölk + 1 dl mandel- eller havregrädde
4 dadlar, urkärnade (du kan även skippa dem och söta enbart med lönnsirap)
1-2 msk lönnsirap
1 msk kakao
ev. 2 msk kallt kaffe
2 dl whiskey

Mixa extra tjock mandelmjölk eller mjölk + grädde, dadlar, lönnsirap, kakao, eventuellt kaffe och whiskey. Sila bort de största bitarna. Häll upp på en flaska och kyl.

Extra tjock mandelmjölk
2,5 dl mandlar, blötlagda i minst 8 timmar
7 dl vatten
en nypa salt

Mixa mandlar och vatten i en blender i några minuter. Sila av i en nötmjölkspåse. Vispa ner saltet.

 

Läs om vår kommentarspolicy