Gräddigaste gräddsåsen…utan grädde

Är inte det den finaste rubriken du har hört? Gräddsås utan kogrädde är heligt i till husmanskost, inte minst vegobollarna ovan. Men jag som är en gräddsåsconnoisseur har länge funderat på att man får en fyllig, lagom fet, väldigt krämig gräddsås, så nära min farmors som möjligt. Det går strålande med havregrädde eftersom den är fet och hyfsat neutral i smaken. MEN, den bästa gräddsåsen får du på egen cashewgrädde. Jobbigt kanske du tänker, men det är det inte alls…och det är så värt besväret. Ja, den är så god att du kommer dricka den ur shotsglas.

Psst…du måste ha en riktigt bra blender för att få en slät cashewgrädde, så är det bara.

Gräddsås på cashewnötter, 6 dl

Cashewgrädde
2 dl naturella cashewnötter
5 dl vatten
en nypa flingsalt

Gräddsås
2 msk vetemjöl
2 msk rapsolja eller mjölkfritt margarin
1 sats cashewgrädde
0,5-1 msk flytande grönsaksfond
1 msk röd vinbärsgelé
0,5 tsk lökpulver
0,5 tsk mörk sojasås
vitpeppar
salt

Cashewgrädde
1. Blötlägg nötterna i 8 timmar eller längre.
2. Häll bort blötläggningsvattnet och skölj nötterna noga.
3. Häll ner i en höghastighetsblender tillsammans med vatten och salt. Mixa i 1-2 minuter tills du har en slät grädde.

Gräddsås
1. Smält ihop vetemjöl och rapsolja eller margarin i en kastrull. Låt bubbla på i en minut.
2. Vispa ner lite cashewgrädde i taget tills du har en slät sås utan klumpar. Låt sjuda försiktigt tills den tjocknar.
3. Vispa ner grönsaksfond, röd vinbärsgelé, lökpulver, mörk sojasås, vitpeppar och salt. Klart! 😀

 

 

Läs om vår kommentarspolicy