Plant Food & Wine – en grön oas i LA

Jag brukar ibland piffa till mina bilder med lite mer kontrast, en lätt vinjettering och dra på färgerna något för att återskapa känslan av det jag åt. Du vet, spegla upplevelsen snarare än verkligheten. Om du förstår. Well, inte den här gången. Jag käkade nämligen på Plant Food & Wine och all mat var så sprakande vacker att ett filter bara hade kränkt de vackra uppläggen och lysande färgerna. Psst…ovan ser du en cashewost med chlorella à grönmögel.

Plant Food & Wine ligger i Venice på den populära shoppinggatan Abbot Kinney Boulevard. De har en undangömd innergård som är så rogivande att man smälter till en klump trolldeg. Olivträd, tomatplantor, suckulenter och lugnande musik. Kan det bli bättre? Well, ja, så fort maten dansar in såklart.

Maten här är helt växtbaserad och de satsar på de bästa råvarorna, rena smaker och vill visa på topparna i grön matlagning. Bakom konceptet är den amerikanska vegokungen Matthew Kenney och det är verkligen lika gott som det ser ut. Ovan en varm “racelettost” gjord på cashewnötter. Längst upp i inlägget var en cashewost som smakade lätt av grönmögel och var färgad grön med chlorella. Båda perfekta på sitt sätt och en strålande start på lunchen.

Jag valde udonnudlar i en smakrik buljong, toppad med marinerad tempeh, svamp, nötter och chiliolja. Smakexplosion deluxe och jag blev extra fnittrig av att faktiskt få “ren” mat som smakade något. Här var stuns och bett och allt jag gillar.

Min kompis Louise valde cacio e pepe på kelpnudlar. Cacio e pepe som betyder enkelt ost och svartpeppar hade också ett härligt bett med generösa tag med pepparkvarnen. Kelpnudlar smakar ju nada, men dränkta i krämiga cashewsåsen och toppade med torkade oliver blev den himmelriket på en gaffel. I botten ser ni för övrigt en pistagepesto som de smetat ut lite nonchalant dekorativt på tallriken.

Jonas tog en raw lasagne som var så vacker att det tårades i ögonen. När många tänker raw så förs tankarna till lätta sallader, lövtunna grönkålschips och eh…otillfredsställande mat som lämnar en hungrig efter 10 min. Inte här. Den var fullproppad med macadamiaricotta och en fyllig tomatröra. Så mäktig att Jonas-som-äter-allt inte orkade med den. Ha! 😀

Här är gänget samlat. Jag till höger med ett begynnande semesterskägg som får mitt ansikte att se ut som den finaste kiwi.

Läs om vår kommentarspolicy