Vaniljmoussebakelse med jordgubbar

Okej, jag hade en middag igår med några av de fasta medarbetarna i tidningen VEGO. Ett trerätters spektakel som avslutades med den här vackra bakelsen som höll på att sluta i katastrof. Jag hade nämligen gjort grunden aka. botten, mousse och jordgubbar. Den var lagom fast och fin när jag skulle toppa med en rabarbergelé som var lite för varm och lite för ond. Så istället för att lägga sig fint på toppen smälte den delvis moussen och lät sig sedan sugas upp av sockerkaksbottnen som agerade svamp. Ah well, gött blev det. Och här är receptet! Macaronrecept kommer nästa vecka, måste först bli lite bättre på det. 😀

För att göra de här bakelserna fina behöver du dessertringar som finns bland annat på Bagaren & Kocken samt Clas Ohlson.

Vaniljmoussebakelse med jordgubbar, 4 st

Sockerkaksbotten
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk, t ex soja-, havre-, eller mandelmjölk

12 jordgubbar

Sockerkaksbotten
Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda strösocker, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Vispa ner mjölken. När du har en slät smet utan klumpar brer du ut den på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 5-7 minuter eller tills den börjar få färg i kanterna. Ta ut och låt svalna.

Stansa ut fyra rundlar kaka med hjälp av dessertringarna. Ställ ringarna på en bakplåtspappersklädd bricka och tryck ner kakan så att den hamnar i botten. Klä insidan av ringen med plastfilm eller plastfolie. Halvera jordgubbarna och ställ de med snittytan mot plastfilmen.

Vaniljmousse
1 vaniljstång

0,5 dl strösocker

1 tsk majsstärkelse

1 msk agarpulver
2 dl mjölk, t ex soja-, havre- eller mandelmjölk
1,5 neutral dl kokosolja
2,5 dl rumstempererad vispgrädde,  Alpro Airy & Creamy

Vaniljmousse
Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg ner i en kastrull tillsammans med strösocker, majsstärkelse och agar.
Vispa ner lite mjölk i taget. Koka upp under omrörning och låt sjuda i en minut. Häll över i en skål och vispa ner kokosoljan. Det kan skära sig, men lugn, det kommer att bli bra så fort krämen stelnar något.
Vispa lite då och då tills krämen är nästan rumstempererad.
Vispa nu grädden fast och fluffig.
Rör ner en klick grädde i krämen för att lätta upp den. Vänd sedan ner resten av grädden. Blanda väl.
Spritsa ner grädden i dessertringarna och låt stelna i kylen.

Dekorera med färska jordgubbar eller annat gott. 😀

Läs om vår kommentarspolicy