Snyggaste smörgåstårtan

Igår var jag på födelsedagsfest eftersom Moa fyllde 18 år. Moa är min kompis Emmas dotter och den enda riktmärket jag har som visar att tiden går. Jag själv åldras aldrig, men när en 8 åring helt plötsligt är 18 år så får min hjärna kortslutning…haha. Men det var superkul, öppet hus med släkt och vänner. Jag fick äran att baka en vegansk smörgåstårta eftersom det fanns ett gäng veganer och vegetarianer där. Jag ska ärligt säga att jag har velat göra det här sååå länge, men aldrig fått chansen. Smörgåstårta är ju trots allt bland det godaste som finns, men har alltid känns så överväldigande. Sanningen: Enklare än man tror, även inkluderat den flätade gurkkanten.

Okej, jag tar upp den direkt. Jag vaknade mitt i natten och skrek halvt ut: FLÄTADE GURKKANT! Jag vet inte hur jag ska förklara tillvägagångssättet men skär gurkremsor med en potatisskalare och fläta likt du flätar en korg eller sånna hjärtan till jul. Jaja, här är iaf. fyllningarna.

Vegansk smörgåstårta, 10-12 bitar

16 skivor formfranska, med kanterna bortskurna

Kronärtskockspesto
1 knippe sparris
2 burkar kronärtskockshjärtan
2 msk olivolja
1 dl finhackad dill
1 vitlöksklyfta, pressad
salt
svartpeppar

Skär av den träiga delen längst ner på sparrisen. Ånga sparrisen i 6 minuter eller sjud i vatten ungefär lika länge. Skölj i kallt vatten så att den svalnar och skär sedan i mindre bitar.
Häll av spadet från kronärtskockshjärtana och skölj dem. Kramar ur så mycket vätska du kan och mixa de sedan i en matberedare. Blanda ner olivolja, finhackad dill, vitlök, salt och peppar.

Hyfsat klassisk potatissallad
600 g potatis, kokt
1 knippe gräslök, hackad
1 rödlök, finhackad
1 dl finhackad dill
1 burk, ca 3 msk, röd tångkaviar
1 dl majonnäs, t ex äggfri
1 dl naturell yoghurt, t ex sojayoghurt
1 citron, saften
salt

Hacka potatisen och blanda med resten av ingredienserna.

Lägg fyra skivor i en kvadrat på ett fat. Sprid ut hälften av potatissalladen över.
Lägg på fyra brödskivor över. Sprid ut kronärtskockspeston med sparris.
På med fyra skivor till och resten av potatissalladen.
Avsluta med fyra brödskivor.

Krämig
2 dl majonnäs, t ex äggfri
2 dl naturell yoghurt, t ex sojayoghurt

Blanda och bred ett generöst lager runt hela smörgåstårtan.

Topping
Okej, här är det bara att gå crazy. Jag blandade kokt sparris, salladsblad, skivad avokado, citronklyftor och tomater. Om du inte är så pigg på att vara kreativ skulle jag satsa på att lägga allt i raka rader. Symmetri imponerar alltid.

 

Läs om vår kommentarspolicy